Nieuws Ronde van LimburgRick Ottema winnaar RONDE VAN LIMBURG 2018

3 June 2018
https://rondevanlimburg.nl/wp-content/uploads/2018/06/Tumb001_RvL2018.jpg

De 68e Ronde van Limburg is gewonnen door Rick Ottema. De 25-jarige renner van Alecto CT werd na een millimetersprint tot winnaar uitgeroepen. Kelvin van den Dool (Vlasman CT) werd tweede, Piotr Havik (BEAT CC) derde. Dankzij zijn zege kreeg Ottema ook de oranje leiderstrui om de schouders.

Dit jaar was de route door verschillende wegwerkzaamheden aangepast. Dit resulteerde in het debuut van de Keutenberg in de 178,7 kilometer lange koers. De nieuweling was de eerste van in totaal tien bergsprints. Na een zuidelijke openingslus van 106,1 kilometer, volgden twee rondes van 24,9 kilometer, afgesloten door twee plaatselijke rondes van 11,4 kilometer rondom finishplaats Beek.

Het peloton begon niet zo furieus aan de koers als dat normaal gebeurd. Het parcours dat op hen wachtte maande hen tot relatieve rust. Toch sprong er al snel een negental renners weg. Lars van den Berg (Metec-TKH CT), Timo de Jong (Destil-Parkhotel CT), Vincent Hoppezak (Delta Cycling), Stephan Bakker (Monkey Town CT), Nahome Desale (BEAT CC), Harry Sweering (WV West-Frisia), Teun Mouris (WPGA) en Jelle Wolsink (VolkerWessels-Merckx CT) kregen een voorsprong van een kleine halve minuut. Maar ‘op de flanken’ van de Keutenberg werden de dapperen weer ingerekend. Elke keer werd het peloton op de rekker gelegd. Keer op keer brak het in stukken uiteen, maar niemand wist een verschil te maken.

Na de passage van de Cauberg kwam een groep van dertien renners in etappes bij elkaar: Marco Doets (Alecto CT), Adriaan Janssen (Delta Cycling), Rick van Breda (Monkey Town CT), Joost van der Burg en Bas Ottevanger (Vlasman CT), Daniel Abraham Gebru en Nahom Desale (BEAT CC), Rens te Stroet en Gijs Leemreize (Sensa-Kanjers voor Kanjers), Wouter Been (GRC Jan van Arckel), Yentl Ruijmgaard (WPGA), Pieter van Oirschot (TWC Het Snelle Wiel) en Giel Meesen (TWC Maaslandster). Paralympisch kampioen Gebru probeerde in zijn eentje weg te komen, maar kreeg maar weinig ruimte. Nadat hij weer werd ingerekend was Janssen degene die de aanval overnam. De 22-jarige renner wist meteen een gat te slaan en kon zijn voorsprong steeds verder uitbreiden.

Finale begon vroeg
De tempobeul bleef in een mooie cadans doortrappen en wist zijn voorsprong op de achtervolgers gestaag te vergroten. Been probeerde nog aansluiting te vinden bij de ontketende Janssen, maar zag het verschil alleen maar oplopen. Achter de groep van achtervolgers kwam ook het peloton weer op stoom. De maximale achterstand bedroeg ruim 2:30, maar die zienderogen kleiner. Terwijl de restanten van het peloton alle achtervolgers opslokten, bleef Janssen nog een tijdlang uit hun greep. Tot dat een drietal renners -Havik, Ottema en Van den Dool- ten aanval trokken. Janssen probeerde nog even zijn karretje aan te haken, maar moest toezien dat het frissere drietal hem voorbij reed.

Al snel werd duidelijk dat de drie op kop onderling zouden gaan bepalen wie het zegegebaar mocht gaan maken. Vanuit de achtergrond probeerde Peter Schulting (Destil-Parkhotel) nog de sprong naar voren te maken, maar hij zou uiteindelijk genoegen moeten nemen met de eerste plek naast het podium.

De drie koplopers bleven netjes samenwerken en maakten er een millimetersprint voor de zege van. Daarin bleek Ottema zijn wiel als eerste over de meet te hebben gedrukt. Van den Dool kwam een paar decimeter te kort. Havik werd derde.

Onverwachte zege
,,Dit kun je gerust een onverwachte zege noemen’’, keek Ottema terug. ,,De laatste koersen rijdt ik een zooi ereplaatsen bij elkaar en dan win ik nu de mooiste koers in de Topcompetitie!’’ En dat terwijl hij half koers dacht dat de strijd gestreden was. ,,Het was een gekke koers vandaag. Er werd heel afwachtend gereden. En toen die twaalf weg waren, had ik niet het gevoel dat ik nog terug in koers zou kunnen komen. Toen we die groep weer voor ons zagen rijden, kon het spelletje opnieuw beginnen.’’ Hij sprong weg met een sterk tweetal. ,,Piotr was bizar sterk, daar had ik wel schrik van. Daar moest ik in de buurt blijven, dus bleef ik in de laatste 50 kilometer strak op zijn wiel rijden. In de laatste kilometers probeerden ze nog weg te rijden, maar dat lukte ze niet en ik durfde op mijn sprint te gokken. In de sprint kon ik mijn wiel nog net voorbij dat van Kelvin drukken.’’

Klassementen
Dankzij zijn overwinning in ‘de mooiste koers’ nam Ottema ook de leiding in het tussenklassement over.

Hartthijs de Vries (NWV Groningen) nam de blauwe trui voor beste clubrenner over van zijn ploeggenoot Chiel Breukelman

 

Bron: Topcompetitie

WIL JIJ OOK DEELGENOOT WORDEN VAN ONS TEAM? MELD JE DAN NU AAN

WIL JIJ OOK DEELGENOOT WORDEN VAN ONS TEAM? MELD JE DAN NU AAN

VOLG ONS NU

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van de Omloop van de Maasvallei & Ronde van Limburg via onze Facebook, YouTube en/of LinkedIn pagina.

RONDEVANLIMBURG

Maakt onderdeel uit van:
https://rondevanlimburg.nl/wp-content/uploads/2018/06/KNWU.png
https://rondevanlimburg.nl/wp-content/uploads/2018/06/LC.png
https://rondevanlimburg.nl/wp-content/uploads/2018/06/Topcompetie.png

VOLG ONS NU

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van de Omloop van de Maasvallei & Ronde van Limburg via onze Facebook, YouTube en/of LinkedIn pagina.

RONDEVANLIMBURG

Maakt onderdeel uit van:
https://rondevanlimburg.nl/wp-content/uploads/2018/06/KNWU.png
https://rondevanlimburg.nl/wp-content/uploads/2018/06/LC.png
https://rondevanlimburg.nl/wp-content/uploads/2018/06/Topcompetie.png